Wat is een seksverslaving?
Kampenwand, Chiemgau, Ahhh image. (z.d.). Pixabay. https://pixabay.com/photos/kampenwand-chiemgau-ahhh-mountain-49899/
Seksverslaving is zonder twijfel een van de meest controversiële verslavingen van de laatste 50 jaar, van bekende mensen die grensoverschrijdend gedrag vertonen, tot groepen mensen die het bestaan ervan ontkennen (Hall, 2012). Ondanks dat staat seksverslaving in de top 3 meest voorkomende verslavingen in Nederland (“Beroepsgroep erkent seksverslaving”, 2018). Bij een seksverslaving hebben verslaafden moeite met het reguleren van hun seksuele behoeften, van verplichtingen laten vallen in hun zoektocht naar seks tot irritatie en slecht slapen door het niet bereiken van dit doel (Rosenberg et al., 2013). Het belang van het bestrijden van deze verslaving ligt bij dat deze verslaafden alles op alles zetten om uiteindelijk seks te kunnen hebben. Dit dan ook door onder andere grensoverschrijdend gedrag. Gezien de schade die dit levert aan de samenleving is het van belang dat hier meer over ingelicht en behandeld wordt. Het behandelen van een verslaving begint al bij het bewust worden van de eigen acties (Tactus Verslavingszorg, z.d.).
Hoe ziet het hebben van een seksverslaving eruit?
Hoe zien situaties waarin sprake is van een seksverslaving er dan bijvoorbeeld uit? Noot: dit is geen uitsluitende lijst en hoe de verslaving uiteindelijk daadwerkelijk is, is voor iedereen anders.
- Verslaafde gaat niet naar een afspraak, omdat deze gebruik gaat maken van prostitutie om aan zijn of haar behoefte te voldoen.
- Verslaafde gaat meermalen vreemd, omdat het libido van de partner niet toereikend is.
- Verslaafde vindt seks hebben het belangrijkste van de dag.
- Verslaafde heeft zo vaak seks, dat het voor beschadigingen zorgt aan de geslachtsdelen (denk aan pijn aan schaamstreek).
- Verslaafde gaat niet veilig om met het hebben van een SOA.
- En ga zo maar door…
Al om al: verslaving heb je niet altijd door, bij anderen of bij jezelf. Ondanks dit kan dit toch grote gevolgen hebben en hierom is het ook van belang om hier op letten.
Hulp
Ben je door het lezen van deze informatie aan het twijfelen gebracht over of je een eventueel toch last hebt van een seksverslaving is dit te testen via de volgende website: https://novavidarecovery.be/doe-de-test/test-seksverslaving/ (Nova Vida Recovery, 2022).
Bij seksverslaving komen zoals eerder te lezen valt veel aspecten kijken. Er is een deel dat een negatief effect heeft op de verslaafde zelf, en een deel dat een negatief effect heeft op de omgeving. Hierom is het ook van belang dat er tijdig hulp gezocht wordt. Hier zijn verschillende instanties die hier hulp bij bieden. Het is hierbij wel van belang dat voor vergoeding van een verzekeraar dat er na een diagnostisch gesprek de behandeling eerst doorgesproken wordt met de verzekeraar (Kan ik mij aanmelden met een (cyber)seksverslaving? – Jellinek, 2022). Hieronder een lijst met erkende instanties die hier hulp bij bieden.